Sunday, October 31, 2010

Minggu 13: Jurnal Refleksi Keseluruhan

Assalamualaikum w.b.t

Kuliah terakhir pada minggu tersebut adalah mengenai tarian Singa. Tarian ini sangat comel bagi saya kerana kostum singa yang digunakan. Taian ini juga sangat susah kerana dua orang akan menjadi seekor singa dan ia merupakan nilai estetika yang sangat penting dalam tarian ini . Bagi saya ia sangat menakjubkan dan ia seperti seekor singa. Tarian ini merupakan tarian warisan masyarakat Cina. Di Malaysia, terdapat perbezaan di antara tarian Singa Utara dan Tarian Singa Selatan.

Tarian Singa Selatan dipersembahkan sebagai istiadat upacara membuang semangat jahat dan upacara meminta tuah. Mata Singa Selatan juga lebih besar dari mata Singa Utara. Pada awalnya terdapat tiga tarian dalam tarian ini namun kini hanya tinggal satu tarian sahaja iaitu Tarian Chai Ching yang dijalankan semasa Tahun Baru China.

Tarian Singa Utara pula terdapat lebih banyak akrobatik dan kebnyakannya bertujuan untuk pertandingan. Dalam tarian singa tidak kira lah utara atau Selatan, terdapat lima fasa penting yang perlu diketahui. Fasa tersebut bermula dengan kemunculan singa, singa menyembah, singa berjalan, singa menjumpai makanan, dan ulangan fasa satu dan fasa tiga. Warna Singa juga rupa-rupanya memainkan peranan yang penting. hal ini kerana dari warna juga, kita dapat mengetahui jantina singa tersebut. Sebagai contohya, warna hijau melambangkan singa betina. Dengan berakhirnya kuliah tarian Singa ini maka berakhirlah kuliah SMP2252 yang dikendalikan oleh En Amran Bin Aris.

Alhamdulillah, selesai sudah kuliah kursus SMP2252 Muzik Tradisional kelolaan En Amran Bin Aris. Terima kasih kepada En Amran kerana ilmu yang telah diberikan kepada saya sepanjang krsus ini berlangsung. Banyak input yang telah saya perolehi semasa kuliah beliau. Walaupun kursus ini ialah kursus muzik tradisional tetapi beliau telah menggunakan penggunaan kaedah moden yang bagi saya sangat berkesan. Jika dahulu saya tidak mengenal apa itu blog tetapi setelah menjalani kursus ini saya telah mengetahui bagaimana cara untuk membuat blog. Ternyata penggunaan blog dalam kursus ini amat menarik. Tidak saya nafikan semasa permulaan kursus, saya merasa was-was dan khuatir yang saya tidak akan dapat mengikuti kuliah beliau kerana kekurangan pengetahuan tentang blog tetapi setelah diberi panduan dan keyakinan oleh beliau, alhamdulillah saya dapat menyiapkan setiap tugasan yang beliau berikan pada tarikh yang telah ditetapkan. Terima kasih En Amran.

Selain itu, penggunaan Facebook untuk memberikan info-info terkini mengenai kuliah dan tugasan amat berkesan. Oleh itu, dapat dibuktikan bahawa laman sosial tersebut juga boleh dimanfaatkan sebagai wadah ilmiah.

Mengenai kandungan kursus yang disusun oleh En Amran pula, alhamdulillah kebanyakannya saya dapat kuasai nanamun tidak dinafikan ada juga yang saya tidak dapat kuasai seperti yang pelajar muzik boleh kuasai kerana saya merupakan pelajar jurusan pendidikan Sejarah dan bukannya jurusan muzik. Jadi, apabila proses pembelajaran berkisarkan mengenai skel-skel, sistem notasi dan perkara-perkara yang memerlukan pembelajaran khusus jadi saya tidak faham. Dan saya agak bimbang tentang peperiksaan yang akan datang tak lama lagi, kerana terdapat input-input mengenai perkara tersebut yang perlu dijelaskan. Saya berharap agar En Amran tidak meminggirkan jawapan saya yang bukan pelajar jurusan muzik ini.

Topik yang sangat saya minati ialah apabila menyentuh perihal ghazal dan keroncong. Saya sememangnya sangat meminati kedua-dua muzik ini. Namun begitu, pengajaran dalam kuliah ini meliputi kebanyakan jenis muzik di Malaysia yang kebanyakannya tidak pernah saya tahu pun. Sebagai contoh ialah menora, mek mulong dan main puteri.

Setiap persoalan yang dikemukakan oleh En Amran pada setiap minggu semakin lama semakin mencabar kemahiran berfikir para pelajar SMP22452. Pada mulanya soalan yang diberikan oleh En Amran hanyalah asas.. Tetapi lama kelamaan, dari minggu ke minggu soalan yang diberikan beliau semakin mencabar. Masa menjawab juga diberikan. Alhamdulillah setiap tugasan yang diberikan beliau dapat saya selesaikan dalam tempoh masa yang diberikan.

Pendekatan yang digunakan oleh En Amran dalam kursus ini banyak yang baik dari yang buruk. Pengunaan blog ini misalnya amat membantu saya dalam berkomunkasi dengan rakan-rakan sekuliah dan juga En Amran. Era globalisasi kini tidak membataskan waktu perbincangan kami bersama-sama mengenai topik yang dipelajari.

tugasan kajian lapangan yang diberikan oleh En Amran juga dapat saya dan rakan sekumpulan saya siapkan dalam tempoh yang diberikan. Terima kasih sekali lagi kepada ahli-ahli kumpulan Kuda Kepang dalam menyiapkan tugasan kajian lapangan tersebut dan En Madi khususnya kerana sudi bekerjasama menceritakan pengalaman beliau sepanjang berkecimpung dengan Seni Kuda Kepang.

Kebanyakan rakan kumpulan yang lain dapat memberikan persembahan yang baik dalam p embentangan mereka. Namun begitu terdapat juga rakan kumpulan yang lain yang bagi saya mereka tidak dapat menyampaikan maklumat dengan berkesan. Hal ini mungkin kerana salah satu faktornya ialah kurangnya penguasaan dalam Bahasa Melayu. Saya berharap agar mereka memperbaiki bahasa Melayu kerana mereka akan menjadi guru pada masa akan datang dan akan membimbing anak-anak bangsa pada masa akan datang. Hal ini adalah penting untuk kefahaman para pelajar mereka juga dikemudian hari.

Pendekatan yang digunakan oleh En Amran kebanyakannya mendatangkan kebaikan. Namun tidak dinafikan bahawa kadangakala kami yang buka pelajar aliran Muzik ini terasa seperti tidak diendahkan..huhuhu...tp ia tidaklah secara ketara..mungkin hormon kami pada ketika itu yang tidak stabil..hehehe...Tapi En Amran memang best...sangat berbeza denga pensyarah-pensyarah kami di Jabatan Sejarah. Saya sangat seronok dan merasa sangat sempoi di dalam kuliah beliau. :)

Kesimpulannya, sepanjang kursus ini, saya memperolehi banyak manfaat dan ilmu tidak sekadar mengenai muzik tradisional tetapi juga mengenai IT. Bak kata orang "Sambil Menyelam Minum Air". Saya berharap agar pendekatan sebegini dapat diteruskan ole En Amran dan oleh pensyarah-pensyarah yang lain. Penambahbaikan juga boleh dilakukan dari segi pengurusan masa pembentangan ahli kumpulan. Kuliah En Amran banyak memberi pengalaman baru kepada saya. Terima kasih En Amran. Kebaikan dalam kuliah ini juga, ia amat menjimatkan duit kerana setiap tugasan tidak perlu di print out. Hanya perlu di post di Blog individu dan Blog Kumpulan. Saya berharap Blog Kumpulan yang kami sediakan dapat digunaka oleh semua orang. Malah kini, kami telah menerima feed back daripada pengunjung blog. Semoga info yang dikongsikan memberi manfaat bersama. Akhir kata.. terima kasih En Amran dan saya ingin meminta maaf sekiranya terkasar bahasa dan ade membuat kesilapan sepanjang saye menjalani kursus SMP2252 ini.

Wa'salam....

3 comments:

Rohan on May 31, 2019 at 2:57 AM said...

Issue attributable to Binance 2fa unfinished

Binance support number 1【(856)-558-9404】:- Is it true simply} just ar managing the Binance problems? do you wish facilitate to examine your 2fa issue as quickly as time permits? therefore on manage all form of problems once degree everything, will|you'll|you'll be ready to} reach the consultants United Nations agency is come to by dialing Binance support phone number 1【(856)-558-9404】 The Binance shopper service ar dependably at your administration and investigate every risk in subsidence it from the roots with the goal that purchasers will appreciate the persistent administrations in draw back free approach. Visit:- https://www.numbersonweb.com/crypto-exchanges/binance-support-number/

Rohan on May 31, 2019 at 3:15 AM said...

Blockchain Support telephone number For Issue associated with transactions

Are you a Blockchain user United Nations agency is facing problems associated with transactions? Transactions in Blockchain area unit typically a swish ride however generally folks ought to wait and it may be annoying. Dial Blockchain Support Phone Number +(1-856) 5 5 8-9 4 0 4 if you wish to eliminate this issue. The representative at Blockchain exchange provides seamless resolution to every and each drawback of your and facilitate perceive step by step method simply.Visit our site:- https://www.numbersonweb.com/crypto-wallets/blockchain-support-number/

Rohan on May 31, 2019 at 3:37 AM said...

Just dial our Exodus Support telephone number

These problems will terribly drawback you, however you would like to not get disturbed as you have got the Exodus Support Number +1 (856)-558-9404 to urge the prompt facilitate for resolution the problem or problems you're attempt with the Exodus desktop case. The desktop case with such nice features allows users to possess error-free functioning. But, still, some errors might interrupt the users typically once they do not appear to be absolutely tuned in to the because of have an answer for his or her problems. However, this stuff ar quite straightforward to handle once a user has the access of advanced techies World Health Organization ar cognizant of each utility of it. And, connecting these techis ar quite straightforward with the access of the Exodus Support Phone number +1 (856)-558-9404. further detail visit here: https://www.numbersonweb.com/crypto-wallets/exodus-support-number/

Post a Comment

 

Blog Pelajar Kumpulan A

Blog Pelajar Kumpulan B

Blog Pelajar Kumpulan C

SMP2252 UMAIRAH Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template